6 Temmuz 2015 Pazartesi

Raw mı Jpeg mi

raw jpeg karsilastirma


Raw mı Jpeg mi?


Raw dosyaları genel itibariyle JPEG dosyalarına göre daha canlı ve keskin görünüm vermesi bakımında son derece ön plana çıkan durumlar da siz de istediğiniz dosya türünü fotoğraflarınız için tercih edebilirsiniz. Tüm bu dosylara fotoğrafların boyutu ile alakalı olduğu için önem taşımaktaddır. Fotoğraf boyutları son derece dikkat çeker.

Raw Nedir?


RAW dosyasındaki her piksel; al, yeşil yada mavi, renklerden yalnızca birinin parlaklık seviyesini içerir. RAW dönüştürücüleri, bu bilgileri değerlendirerek renklerin tonlarına karar verirler. RAW dönüştürücüsü ile açtığımızda veya JPEG’e dönüştürdüğümüzde, pozlar arasındaki keskinlik farkını görmek basittir, ama tıpkı 3 RAW dosyasını üçüncü parti bir RAW dönüştürücüsü ile açtığımızda pozlar içinde hiç bir ayrım göremiyor olabiliriz.

Raw ile Jpeg Arasında ki Farklar Nelerdir?


Fotoğraflarımızı JPEG olarak çektiğimizde, yukarıyada RAW dönüşümünde yapıldığı belirtilen prosedürlerin bütünü, makinenin içindeki RAW dönüştürücüsü sayesinde yapıldıktan sonra, JPEG sıkıştırma tekniğiyle sıkıştırılır. Br çok makine, bu sıkıştırma prosedüründe, sıkıştırma seviyesini ayarlamak için kullanılan bunun beraber da, bunun yanı sıra fotoğraflarda ki keskinlik, doygunluk ve karşıtlık bunun gibi durumlar da de seçmemize izin verir, ama bu durumlar da her en kadar biz değiştirene kadar, çektiğimiz tüm fotoğraflar için tıpkı olacaktır.

JPEG, üstünde aşırı çok değişiklik yapılmasına müsait bir dosya değildir. RAW çektiğimizde ise; çekimden sonra, nitelik kaybı oluşmaksızın birden fazla ayarı değiştirebiliriz. JPEG’de ise gene bu her üç renk için 256 ton sınırı bulunur. JPEG çektiğimizde, ton sayısı, makinenin yaptığı dönüşüm esnasında 4096’dan 256’ya düşürülür ve bu prosedürde hangi tonların atılacağına makinenin içindeki RAW dönüştürücüsü karar verir. Bu da, JPEG dosyası çektiğimizde makinenin kaydettiği bilgi şeklinde olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder