6 Eylül 2012 Perşembe

Bokeh nedir ? Nasıl yapılır ?

Fotoğraf çekerken kullanılan bir çok teknikten biri olan bokeh , çok az sayıda fotoğrafçının kullandığı bir yöntem. Ancak kullananlar ise çok hoş sonuçlar elde ediyorlar. Fotoğraf çekme teknikleri nin en başarılı sonuçlarını elde edebilirsiniz. Kelime anlamı olarak japonca da bulanıklık anlamına gelen bu teknik, odak dışında kalan yerler anlamına geliyor.
Uygulanması ile bazı teknik gereksinimlere ihtiyaç duymaktadır. Objektif uzaklığının 35mm ve üstü olması ve açık diyaframlı lensler ile yapılabilir. Buna göre teleobjektifler ile bokeh tekniğinin uygulanması daha iyidir.
Peki bu bokeh’i nasıl oluşturabiliriz?
Bir fotoğrafta bokeh oluşturabilmek için öncelikle az önce bahsettiğimiz gibi uzak odaklı bir lens seçmeniz, yani kullanmanız gerekir. Daha sonra diyaframı en açık hale getiriyorsunuz. Tüm bunları yaptıktan sonra 2 metreden daha uzak bir noktaya odaklayıp fotoğraf çekilir. Bokeh’in daha iyi çıkması için koyu renklerin olduğu ve ışık hüzmelerinin bulunduğu bir yerde çekim yaparsanız başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.





Bokehin kelime anlamı itibari ile karşılığı bulanıklık demektir. En yalın hali ile bokeh çekimlerinde amaç, arka planı bulanıklaştırmak tan anlamını taşır. Bazen de arka planı değişik şekiller verilmiş ışık demetleri halinde de oluşturabiliriz. Zaten en çok tercih edilen çekim şekli de budur.
İnternet ortamında bir çok örneğine rastlayabileceğiniz bokeh fotoğrafları genelde şekil veya form verilmiş lens kapakları kullanılarak oluşturulabiliyor. Bu formları kendimiz evde de yapabileceğimiz gibi dışarıdan satın da alabiliriz. Genelde Bokeh kiti olarak adlandırılan bu form kapakları buradan temin edebilirsiniz. Ben kısa ve amatör şekilde nasıl yapabileceğimizi anlatmak istiyorum. Aslında iyi ve kaliteli bokeh çekmek; netleme mesafenizden sonraki alanı bulanık veya form verilmiş şekilde ışıklandırmak anlamını da taşıyor. Lensinizin bıçak sayısı da ne kadar fazla olursa o kadar kaliteli bokehler elde edebileceğinizi söyleyebilirim.
Kendimiz bokeh yapma istersek ihtiyacımız olan şeylerden ilki siyah renkte kalın bir karton olacak. Bir makas ve yapıştırıcı bant tüm ihtiyacımızı karşılayacaktır.
1) Bu karton üzerine lensimizi kapatarak dairesel formda lensimizin çapına eşit kesip dairesel kapak formatında kartonumuzu hazırlayalım.
2) Lensimizi saracak şekilde başka bir siyah kartonu da lensimize sarıp dairesel formdaki kartonla rinyapıştıralım. (Tabii dairesel formda olan ve lens kapağı görevi üstlenen kartonumuza hayal gücümüzün elverdiğince bir şekil açmayı unutmayalım. Örneğin kalp, kar formu v.b.) 3) Diyaframınızı elverdiğince açarak ışıklı objeler üzerinde çekim yaparak örneklerde gösterilen bokeh çekimleri kolaylıkla yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder