9 Eylül 2012 Pazar

ISO Nedir ve Ayarı

ISO: fotoğraf filmlerinde, ışığa duyarlılık derecesini belirleyen standart ölçüm sistemidir.

Rahatça uzun pozlama yapabileceğimiz, tripodumuzun olduğu durumlarda. ISO değerimizi düşük tutabiliriz çünkü yeterli ışığı sensörümüz geçen sürede alacaktır. Bu sayede alan derinliğimizden de mümkün olduğunca az ödün vermiş oluruz.


-Akşam üzeri az ışık altında dışarıda çekim yapmak istiyoruz, Tripod kullanmayacağız, ama ışığın az olduğu ortamlarda pozlama uzu olmalı. Titreşimden kaynaklanan bulanıklıktan korktuğumuz için pozlamayı gündüz çekim yapar gibi ayarladık. ISO muzu 50 ye ayarladık. Diyaframı sonuna kadar açıyoruz (f:2,8 f:3,7 gibi). Işık yetersiz geldi ve resmimiz karanlık çıktı, o zaman aynı enstantane ve diyafram ayarıyla ISO’yu 200′e getirip tekrar denediğimiz de ise istediğimiz aydınlığa ulaştık.

- ISO ayarını sadece karanlık ortamları aydınlatmak için kullanmayız. Şimdi çoğu dijital fotoğraf makinesinde bulunan spor modu aslında anlatmak istediğim şeyi kendiliğinden yapar. Burda yapılanı kendimiz elle yaptığımızda, Örneğin bir damlayı yakalamak istediğimizde. Enstantaneyi çok küçük bir zaman aralığına alırız. Çünkü anı yakalamak istiyoruz. Sizinde tahmin ettiğiniz gibi bu kısacık süre zarfında lensimizden içeri giren ışık çok az miktarda olacaktır. O küçük ışıktan faydalana bilmek için hassasiyeti arttırmamız gerekir. Burda yine yapmamız gereken ISO değerimizi yükseltmektir.

ISO ayarlarını yükseltmenin tabiki negatif etkileri de vardır.. ISO yükseldikçe noise de artar, bunun sebebi CCDye fazla voltaj giderek CCDnin ısınmasıdır. Gece çekimleri sırasında noise daha çok belirgin olacağından, ISO yututabildiğimiz kadar düşük tutup, enstantanemizi düşük tutarsak sonuçlar daha detaylı ve verimli olur. Tabi kesinlikle tripod+self timer kullanmak gerekir.

1 yorum:

  1. üstad..sayende fotograf çekmeyi öğrenicez inşallah..blogun cok değerli bilgilerle dolu..eline sağlık..

    YanıtlaSil